Često postavljana pitanja

Najčešće postavljana pitanja o ritmičkoj gimnastici

Šta je to ritmička gimnastika?

Ritmička gimnastika je pojedinačni ili timski sport podijeljen po kategorijama.U ritmičkoj gimnastici ima 5 kategorija. To su: mini, mlađe kadetkinje, kadetkinje, juniorke i seniorke. Vježba se s rekvizitima (vijača, lopta, obruč, traka, čunjevi) i to uz muziku. Takmičenja su podjeljena u A, B, i C programe. A i B programi su pojedinačne, a C grupne vježbe. Ritmička je gimnastika je sport koji zahtjeva i obuhvaća mnogo fleksibilnosti, baletnih i plesnih elemenata.

Koja je dob najbolja za upis djevojčica na ritmičku gimnastiku?

Ritmičkom gimnastikom djevojčice mogu započeti u ranoj dobi. Treninzima mogu pristupiti već sa 4 godine, ali naravno to ipak ovisi o svakoj djevojčici posebno, naime ovisi o samostalnosti djeteta, o koncentraciji i mogućnosti praćenja jednog takvog programa koji traje cca 45 min! Idealna dob za početak treniranja ritmičke gimnastike je između 5. i 7. godine. Naravno u program rekreativnog, odnosno školskog programa mogu se uključiti i djevojčice starije od 7 godina, odnosno do završetka osnovne škole.

Koja je oprema potrebna djevojčici za trening ritmičke gimnastike?

Na trening ritmičke gimnastike djevojčice trebaju obući triko ili crnu usku majicu, te crne helanke ili uske kratke hlačice do koljena, a na noge bijele ili crne čarapice (naknadno se kupuju posebne patikice za ritmičku gimnastiku – polovnike). Bitno je da je odjeća uska kako bi trenerice vidjele da li dijete pravilno drži i pokreće tijelo.

Frizura treba biti izrazito uredna kako ne bi smetala pri vježbanju (dugačka kosa čvrsto svezana u rep, učvršćena špangicama).

Kako mogu upisati djevojčicu u klub?

Za upis u klub potrebno je ispuniti pristupnicu koja se nalazi na web stranici kluba pod stavkom „Dokumenti“. Osim pristupnice, potrebno je dobro pročitati i ostale dokumente kluba. Roditelji ispunjavaju pristupnicu i šalju na e-mail adresu kluba krgpirueta@gmail.com ili mogu olično predati trenerici prije ili poslije treninga.

Da li mogu dovesti djevojčicu na probni trening?

Prije upisa nudimo mogućnost dolaska na trening na kojem možete biti prisutni kao roditelji i dobiti uvid u naš rad. Nakon treninga ćete odlučiti želite li da se Vaša djevojčica uključi u Program i nastavi s daljnjim treninzima.

Koliko ima nastupa u toku jedne školske godine?

Godišnji program rada obuhvata rad s djevojčicama po grupama 2  puta sedmično, nastupe na turnirima u okviru organizacije na teritoriji Bosne i Hercegovine i prigodnim manifestacijama na području općine Visoko i općine Kakanj.

Do kojeg datuma u mjesecu je potrebno platiti članarinu?

Uplatu članarine potrebno je izvršiti do 15.-og u mjesecu za tekući mjesec. Ujedno, molimo Vas da se pridržavate utvrđenih rokova plaćanja članarine kako bi Klub mogao uredno funkcionisati.

Kako se plaća članarina klubu?

Članarina se uplaćuje na žiro račun kluba, općom uplatnicom ili internet bankarstvom.

Podaci za uplatu:
Iznos: Iznos članarine (KM)
Svrha doznake: Uplata članarine za mjesec (zavisno koji mjesec plaćate)
Primalac: KRG „Pirueta“ Visoko
Račun primaoca: 14060 211 3000 1331

Opis plaćanja: upisuje se ime i prezime članice za koju se plaća  članarina, mjesec i godina za koji se plaća  (podatak „mjesec i godina” za koji se plaća članarina potrebno je promijeniti kod svakog slijedećeg plaćanja).

Osim članarine, koje troškove snose roditelji članice?

Roditelji dodatno snose troškove sportske opreme za svoje dijete (triko, patikice, trenerku i sportski rekviziti – vijače, obruči, lopte, čunjevi, trake).

Koliko košta mjesečna članarina?

Visina članarine u programu Kluba iskazana je kao godišnja i mjesečna članarina, a sve u skladu Pravilnika o članarinama članova KRG „Pirueta“. Članom Kluba postaje se potpisivanjem Pristupnice.  Član Kluba dužan je plaćati članarinu počevši od mjeseca u godini u kojem je postao član Kluba.  Prva članarina dospijeva odmah po upisu, a svaka slijedeća dospijeva do 15. u mjesecu za tekući mjesec.
Članarina za časove ritimičke gimnastike iznosi 20 KM, a ukoliko trenira drugo dijete iz iste  porodice, mjesečna  članarina će mu biti umanjena, sve u skladu Odluci Upravnog odbora za tu školsku godinu, i iznosi 30 KM za obje članice. Svako slijedeće dijete iz iste porodice koje je član Kluba oslobođeno je plaćanja članarine.
Roditelji dodatno snose troškove sportske opreme za svoje dijete (triko, patikice, sportski rekviziti).